Hela den här avdelningen är en annons
Ung företagsamhet

Easy Dough UF skapar god hemtrevnad på ett enkelt sätt

Olle, Hugo och Oskar från Easy Dough.

Trött på tråkiga och trista köpekakor? Då ska du spana in Easy Dough UF som säljer färdigportionerad färsk kakdeg som du enkelt själv gräddar hemma. Idén är stor på den amerikanska marknaden och nu intar UF-företaget den svenska.

Easy Dough UF drivs av tre elever från Hammarö som går på Karlstads Globala Gymnasium. Hugo Rosendahl VD, Olle Bjursen marknadsansvarig och Oscar Kjelle ekonomiansvarig. En skola de själva säger är fantastisk och som ger eleverna en enorm hjälp i alla möjliga frågor som har med UF att göra.

Easy Dough UF är alltså ett företag som säljer färdiga kakor – men på ett helt nytt sätt. Du gräddar själv den färdigportionerade och frusna degen hemma i ditt eget kök. Dessutom får du en doft av nybakat med på köpet.
– Easy Dough UF är helt enkelt ett mysigt företag med stor potential, viktigast av allt är att våra kakor är otroligt goda, säger Hugo Rosendahl.

Att Idén bakom företaget föddes i USA, dit Olle Bjursén och hans familj flyttade 2013. Efter att ha bott där ett par månader började han sälja fryst portionerad kakdeg genom skolan för att samla in pengar till välgörenhet. Efter att ha bott i USA i tre år flyttade de tillbaka till Sverige och det var då Olle noterade att det inte fanns någon fryst kakdeg att köpa i någon butik. Något som familjen hade vant sig vid när de bodde i USA.

– Tiden gick och när vår UF-lärare bad oss att börja fundera på idéer inför vårt UF-år mindes jag kakdegen som faktiskt saknades i Sverige.  Jag började fråga runt om någon var intresserad av min idé och slutligen blev Oscar och Hugo intresserade. Det blev starten till Easy Dough UF, säger Olle Bjursén.

Vi ser vårt företag som en möjlighet till att skapa en ny marknad inom dagligvaruhandeln i Sverige. Efter UF året har vi även en möjlighet att driva företaget vidare i en annan bolagsform. Därmed kan vi ta idén vidare, säger Oscar Kjelle.

Marknaden är faktiskt relativt outforskad. Idag finns det inte något företag i Sverige som säljer just bake off kakor i mataffären, på det sättet som Easy Dough UF gör. Just därför ser vi potential att fortsätta med företaget, berättar Hugo Rosendahl. Intresset och drivkraften finns hos oss alla tre. Just nu är förhoppningen att UF-året går bra och att vi får in en fot på marknaden. UF-året blir därför som en ”trial and error-period” där vi får prova på företagande. Jag tror nog själv att vi alla känner att driva företag är ett mål för framtiden.

Killarna menar att Ung Företagsamhet spelar en viktig roll då de ger unga chansen att testa på att driva företag. Att många entreprenörer som finns idag faktiskt har börjat med att starta ett UF-företag tror de inte är en slump.

Josefin Wallin