Hela den här avdelningen är en annons
Ung företagsamhet

”Tasigförsamhet” och problemlösning Att lösa ett problem – blev HoldTight UF

När Oliver Thyberg såg ett avsnitt av svenska Truckers såg han hur man stod vid kanten av en hårt trafikerad väg och behövde surra lasten. Han tänkte då genast att det där borde man kunna lösa på ett bättre sätt. Sagt och gjort.

Oliver Thyberg är uppvuxen i västra Värmland, på landet mellan Charlottenberg och Åmotfors. HoldTight UF drev han tillsammans med kompanjonerna Hampus Morin och Filip Rådman Eriksson. En dag uppmärksammade Oliver ett problem när rutinerade lastbilschaufförer skulle surra en lastbilslast. Han tänkte genast att det borde gå att göra mer effektivt än att kasta tunga kättingar. Och det var där och då allting började och killarna började skissa på ett system för sin lösning. Kortfattat så handlar det om en pneumatisk lösning för att surra rundvirke och slunga över olika typer av lastnät. Allt styrs med elektronik och en stor fördel med deras system är att det kan eftermonteras på bilar som idag surras manuellt. Andra automatiska system på marknaden kräver stora nyinvesteringar i helt nya släpvagnar.

HoldTight har utvecklat en egen lösning på ett angeläget problem inom timmertransport samt lyckats få med sig både åkeriföretag och stora företagsjättar som Stora Enso och Volvo för att stötta deras projekt. Alla i företaget vill fortsätta att utveckla systemet – ett koncept de tror kan tillföra mycket på marknaden. Kanske kan deras ”load system” få sällskap av fler produkter i framtiden, i alla fall om Oliver Thyberg får som han vill.

Fullt fokus att fortsätta efter skolan
– Vår vision är att fortsätta utveckla systemet, det är trots allt ett koncept som kan tillföra någonting på marknaden. Det finns en viss komplexitet i lösningen som vi på gymnasial nivå inte besitter än, därför prioriterar vi skolan först och lägger fullt fokus på det efter studenten, förklarar han.

Att hela tiden lära sig nya saker och ta med sig lärdomarna vidare är en stor drivkraft. Vilket man gör bäst genom att ta saken i egna händer. Vilket HoldTight UF verkligen uppvisat en imponerande förmåga på. De har även utnyttjat den hjälp som funnits att få hos både Ung Företagsamhet – men även hos andra aktörer som velat hjälpa dem vidare.

Under framtagandet av deras system har de även fått förmånen att besöka världsledare inom just lastsäkringssystem för att inhämta kunskap kring materialval och tillverkning.

– UF-året gav mig förmånen att driva företag under gymnasietiden, vilket jag absolut tycker att fler borde testa på. Det finns många som sitter på bra idéer, men man vågar som regel inte att ta steget. Jag tycker att man ska våga oavsett vilken erfarenhet man har. Svårigheten ligger i att ta skissen på ritbordet till verklighet. Att veta hur man ska gå till väga. Det var något som vi heller inte visste innan UF, menar Oliver.

Det roligaste har varit att få utveckla en egen produkt från idé till verklighet. Upplevelsen med Ung Företagsamhet toppades också med en SM-final i Göteborg.

– Sammanfattningsvis var vi ett skönt gäng med drivna och likasinnade som lärde av varandra. Ett tjusigt kunskapsutbyte. Jag tycker att entreprenöriellt lärande är något som borde genomsyra skolans alla nivåer. Det är viktigt att arbeta med ”tasigförsamhet” då det är något alla är betjänta av både i skolan och i framtiden oavsett om man går vidare och blir egenföretagare eller anställd. Jag brinner för entreprenörskap och att utvecklas som person. Vad som komma skall vet jag inte än, men att jag skulle få slut på idéer, tvivlar jag på, avslutar han.

Josefin Wallin